MARK VICKNESS – INTERCONNECTED

Samen met singer-songwriter en percussionist David Worm is gitarist Mark Vickness de helft van het akoestische fusion-duo ‘Glass House’ uit Californië. Vickness brengt ook akoestische en volledig instrumentale soloplaten uit zoals het in oktober 2017 op de markt gebrachte debuutalbum “Places”. Hij heeft daarvoor nu een opvolger opgenomen door middel van het album “Interconnected” waarop negen van zijn nieuwe composities werden verzameld.

Voor de opname kreeg hij in de studio extra bijstand van andere bevriende instrumentalisten. Zo is er de naar Amerika uitgeweken Deense violist Mads Tolling die in het verleden ook deel uitmaakte van het ‘Turtle Island Quartet’ en van de begeleidingsgroep van bassist Stanley Clarke, maar sinds 2007 zijn eigen groep ‘Mads Tolling Quartet’ leidt. De tweede gastmuzikant is Joseph ‘Joe’ Hebert die als cellist meespeelde op platen van o.a. Carlos Santana, Ray Charles en Stevie Wonder en die een permanent lid is van het ‘Oakland East Bay Symphony’-orkest.

Contrabassist en elektrische basgitaarspeler Dan Feiszli ging in het verleden op tournee met enkele soloartiesten waarvan Julio Iglesias de bekendste is en hij zit ook frequent in de orkestbak om musicalartiesten te begeleiden. Tenslotte is er ook nog Ty Burhoe die internationale roem vergaarde als bespeler van de tabla, een uit twee handtrommels bestaande instrument dat veel in de Hindoestaanse muziek wordt gebruikt.

Het nummer “6 In 7” begint op een klassieke Indische wijze en “For Every Child” is een klassiek trio voor gitaar, viool en cello dat geïnspireerd is op werk van de Franse componist Maurice Ravel. Het nummer is bedoeld als meditatieinstrument om over kindermisbruik na te denken, iets wat Mark Vickness zegt dat hemzelf is overkomen nog voor hij 10 jaar was geworden. De inspiratie voor de enkel solo op akoestische gitaar gespeelde track “One Day Over A Thousand” kwam er in de lente van dit jaar door de opkomst van het coronovirus, gecombineerd met het pijnlijke verlies in april van een goed vriend na een jarenlange strijd tegen kanker.

“Interconnected” werd in studio’s in El Cerrito en Oakland, Californië opgenomen onder leiding van Dan Feiszli. Een geheel instrumentale plaat met negen tracks die opgebouwd werden rond het bespelen van een akoestische gitaar kan maar moeilijk als gemakkelijk beluisterbaar omschreven worden. De sound van de gehele plaat leunt volgens ons wel zeer nauw aan bij de jazzmuziek en bij het meer klassieke werk van een kamerorkest.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video